top of page

Hersenspinsels

  • Foto van schrijveriefkehendrickx

Schoten kleurt geel!De brievenbussen zullen het geweten hebben! In tijden van verkiezingen weten alle partijen deze met gemak te vinden J. Ikzelf vind dit geen probleem. Ik lees steeds met veel interesse (en met een kritisch oog) wat andere partijen te melden hebben. Ben ik het daar altijd mee eens? Nee, maar dat moet ook niet. Maar andere visies dagen uit. Dus het boeit me. En soms boei ik me er ook in op (ik leer het niet af…).


Een tijdje geleden las ik in een (pre)verkiezingsbrochure dat in Schoten 17.9 procent (in 2017) van de inwoners van vreemde origine is. Een stijging van meer dan 5 procent. (tov 12 procent in 2007) Met andere woorden, en kort door de bocht, 1 op 5 contacten in onze gemeente is met iemand van vreemde origine. Vreemde origine…. Het maakt een beeld in je hoofd hoe iemand er van vreemde origine uitziet. Ik overliep de afgelopen dagen en vond dat toch wel… veel, 1 op 5. Het voelde niet juist aan. Maar als licentiaat socioloog heb ik geleerd dat cijfers niet liegen (als je ze goed leest). Wat betekent nu inwoner van vreemde origine? Personen die een vreemde nationaliteit hebben, Belgen die bij de geboorte een andere nationaliteit hadden of Belgen van wie minstens een van de ouders bij de geboorte niet de Belgische nationaliteit had. Met dat in het achterhoofd bekeek ik mijn contacten opnieuw. Mijn neefjes hebben een Ghanese moeder (bij hun geboorte had zij de Ghanese nationaliteit). Dus drie contacten met vreemde origine. De kinderen van stiefzus, van vreemde origine. Want mijn schoonbroer is een Nederlander. Mijn twee zonen, geboren in Rusland en Kazachstan, van vreemde origine. De zoon van een vriendin, van vreemde origine want de papa is Fransman. En ik kan zo nog wel even doorgaan. De perceptie van vreemde origine veranderde in mijn hoofd. Dat Schoten diverser wordt, daar moeten we aan de andere kant dan ook weer niet flauw over gaan doen. Dat is zo. Je zou ook andere cijfers kunnen voorleggen. In januari waren er 34.490 Schotenaren waarvan 32.017 Belgen (nationaliteit) dus 93 procent. Ook hier kan je weer een beeld in je hoofd oproepen van … een Belg. Een alerte lezer zal direct opmerken dat men ook een dubbele nationaliteit kan hebben (dus OOK Belg). De 2473 inwoners met een vreemde nationaliteit zijn dus inwoners die geen Belgische nationaliteit hebben.

Cijfers, het is me wat. Laat je erdoor informeren maar combineer het met gezond verstand.

Comments


bottom of page