top of page

N-VA thema's

Het ene onderwerp ligt je al wat meer dan het andere. Het ene thema beroert je net ietsje meer.  Door persoonlijke redenen, redenen gelieerd aan je werk of aan je gezinssituatie of gewoon door je overtuiging. De oorzaken zijn legio. De oplossingen niet voor iedere partij dezelfde…

Hieronder vind je te thema’s die me net iets nauwer aan het hart liggen dan de overigen. Geen BHV? Geen onafhankelijk Vlaanderen? Raar! Maar voor mij, met N-VA, eerder een evidentie dan een thema.


 

 

Thema's: 

 


Veel leesplezier en opmerkingen en fantastische ideeën, altijd welkom!

Ongebondenheid

Een unieke ongebonden partij, los van drukkingsgroepen, zuilen of financiële machten

Een belangrijk uitgangpunt dat N-VA mijn inziens te weinig uitspeelt. We zijn een ongebonden partij en hoeven geen rekening te houden met allerlei drukkingsgroepen; Bij de formatie van een lijst moet elk groepje niet vertegenwoordigd zijn.  Het geeft je een enorme vrijheid in bestaan en functioneren, objectief, vrij om te doen en zeggen wat je wilt!

Ongebondenheid

Doe wat je zegt

Doe wat je zegt

Al sinds mij eerste politieke opkomst, in 2000 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen (voor de toenmalige Volksunie) geef ik de boodschap mee voor “duidelijke politiek!  Geen gezwans, geen holle woorden, niet consequent moeilijke woorden gebruiken die geen kat begrijpt, niet rond de pot draaien. Wie mij een beetje kent, weet dat ik zo in elkaar zit. En als ik het niet direct zeg, dan lees je het wel op mijn gezicht…. Gewoon doen wat je zegt, simpel toch!

 

Onderwijs

Onderwijs

Je kan het onderwijs van nu niet meer vergelijken met pakweg 50 of 20 jaar geleden. Het evolueert mee met de maatschappij, de vaardigheden en capaciteiten die verwacht worden zijn sterk veranderd.  Daarom is het zo belangrijk om niet de geldkaan dicht te draaien op deze post! Je investeert in je toekomst, in je kinderen!  Hierop bespaar je niet.

Natuurlijk is het helemaal mijn dada, ik stond namelijk voor de klas en ondervond dagelijks wat een beetje meer centen zouden kunnen betekenen voor een school.  En dan heb ik het niet over het loon van de leerkracht! Maar over investeringen in infrastructuur, materiaal, leerlingenbegeleiding enzovoort.
Er is nog veel werk aan de winkel maar er is geen grotere uitdaging dan werken met de volwassenen van morgen!

In Schoten zetten we sinds september in op drie jongerencoaches.  Dit is een samenwerking met CAW die de coaches opleidt en begeleidt.  De gemeente betaalt.  Volgens mij een zeer goede investering.  Deze jongerencoaches staan dicht bij de leerlingen (secundair) en kunnen tijdig een luisterend oor zijn voor problemen escaleren.  Er is te veel uitval van jongeren in het onderwijs.  Jongeren die echt wat in mars hebben maar door omstandigheden de eindmeet niet halen! Een investering in deze jongeren wanneer ze het nodig hebben voorkomt veel problemen en verdriet.

Gezin

Gezin

De combinatie werk en gezin, je kan er boeken over schrijven. We zitten soms  echt in een “rat-race” om alles gecombineerd te krijgen. Wees dan als vrouw ook nog eens politiek geïnteresseerd en je komt dagelijks dat befaamde glazen plafond tegen. Organiseren, combineren, multitasken. Geen vrouw met een gezin die dat niet kent.

De overheid mag hier best een handje in helpen!

In Schoten hebben we KIOS.  Zij staan in voor de voor -en naschoolse opvang aan een zeer schappelijk tarief.  Tijdens de vakantie worden er allerlei zaken georganiseerd van Grabbelpas, Swap tot sportkampen.  Er is G-sport.  Er zijn mogelijkheden voor de creatieve geesten (GAWD, academie voor beeldende kunst) enz.  Er zijn gesprekken lopende met een auti-werking die leuke dagen organiseren voor kinderen met autisme tijdens de vakantie.  Voor hen is aansluiting in het bovengenoemde niet altijd evident want vaak te druk en te veel prikkels.  Ook op gemeentelijk niveau kunnen we hier dus een handje helpen.  
Met de oprichting van TEJO (therapeuten voor jongeren) kunnen onze jongeren gratis en anoniem psychologische hulp krijgen.  De inclusieve speeltuin in het gemeentepark laat kinderen met en zonder beperking samen spelen. 
Het prikkel-arme kermissen die in sommige steden worden georganiseerd, is ook nog zo een ideetje in mijn hoofd voor Schoten.  Een paar uur geen muziek en lichtshow, voor deze kinderen die hierdoor overprikkeld geraken een manier om ook plezier te beleven aan "de foor". 

Adoptie

Adoptie

Onze twee oogappels zijn alle twee geadopteerd. Je kan dus zeggen dat ik over dit thema spreek met een bepaalde expertise. Niet te schatten hoe dit georganiseerd is, of moet ik zeggen niet georganiseerd. Met een deel van de adoptiematerie op Vlaams niveau en een deel op federaal, moet ik er hier geen tekeningetje bij maken denk ik.  Een voorbeeld van dit organisatietalent. De FCA, de federale Adoptie autoriteit is verantwoordelijk voor die ene laatste handtekening die ervoor zorgt dat je met je kindje naar België kan vertrekken. Zij nemen tussen kerst en nieuw 14 dagen vakantie, zonder enige vorm van permanentie. Dus moet je als ouder maar twee weken wachten, in een land dat je tegen dan al meer gezien hebt dan je lief is, en grootouders, peters en meters die vol ongeduld zitten te wachten op je thuiskomst.  Bouwverlof in de adoptiewereld.  Knap!

De wachtlijsten zijn ook zo geboombed dat je echt heel veel geduld moet hebben voor je kindje eindelijk thuis is. Wij hadden geluk nog net voor deze boom te kunnen adopteren, de koppels na ons minder.  Hier moet vooral in het gedeelte waar Vlaanderen voor verantwoordelijk is, een snellere oplossing kunnen komen.

Nederlands verstaan en spreken

Nederlands verstaan en spreken

Als je in een land wilt wonen en echt wil leven, moet je de buurman, de dokter, de kinderarts, de schooljuf (ik kan zo nog wel even doorgaan) kunnen verstaan.

 

Het is de basis van je thuis te voelen.  Ik ben dan ook grote pleitbezorger van het Nederlands verstaan en spreken! Voor jezelf en voor je toekomstige generatie.

In Schoten zijn er verschillende initiatieven die het (bij)leren van het Nederlands ondersteunen.  Deze legislatuur werd een een tweetalige brochure gemaakt voor nieuwkomers.  Met veel afbeeldingen en duidelijke taal.  Zodat ook zij toegang kunnen hebben tot de afspraken en de dienstverlening in Schoten;

bottom of page